Ne Aramıştınız?

6 Kasım 2013 Çarşamba

Mine Sanatı 1


Mücevher üretiminde mine işçiliği takıya adeta can veren bir sanat koludur. Dekoratif amaçlarla metallerin minelenmesi olayı çok eski çağlardan beri Mısır, Hint, Çin ve diğer ülkeler tarafından bilinmektedir. Hıristiyanlık devrinde, Romalılar, Tetonlar, Seltler ve bazı diğer ülkeler, Avrupa topraklarında minecilikle uğraşmışlardır. Bizans medeniyetinde beşinci ve onuncu yüzyıllar arasında İstanbul’da mükemmeliyete ulaşmıştır. Onbir ve onikinci yüzyıllar içerisinde de bugünkü Almanya ve Fransaya’da yayılmıştır. Onaltıncı yüzyılda Fransanın Limoj Bölgesinde sanatsal minecilik olayı, yeni bir merkez olmuştur. 


Minenin Tanımı
  Mineler genellikle metal nesnelerin parlak kırmızı bir sıcaklıkta, camsı yüzey olacak 
şekilde kaplanmasıdır. Yüksek ısılarda, çeşitli maddelerin eritilerek birleştirilmesiyle yapılır. Döküldüğünde erimiş kütle, kaba cam gibi parçalara dönüşür. Mine toz şeklinde tatbik edilir. Isıtma sırasında mine tozu erir ve cam gibi olup sıkıca metal yüzeye yapışır.Kuyumcu mineleri, levha ve rozetlerde sanayide ve kuyumculukta kullanılır. Birçok ülkede metal üzerine figüratif resim ve manzara kompozisyonları yapımında beğenilen bir yöntem olmuştur.

Minenin Çeşitleri

Mine çeşitlerini , Opal ,Opak , Transparant , kurşunlu ve kurşunsuz olarak sıralayabiliriz. Kısaca açıklamak gerekirse...

Opak Mineler 
Işığı geçirmez ve metali gizler. Tamamen kendi rengini yansıtır.

Opal Mineler
Işığı yarı geçirgen, yarı opak yarı transparan minelerdir. Yarı opak minelerden en iyi sonuç dikkatli bir pişirme ile alınabilir. Derecesi düşüktür ve çabuk yanar.

Transparant Mineler
Işığı tam olarak geçirirler. Transparant minelerin nasıl görüneceği altındaki metalin dokusuna, rengine ve parlaklığına bağlıdır. Minenin kalınlığı, metalin derinliğine göre de ton farklılıkları oluşur. Opak ve Opak mineler genellikle bakır ve bronz'da kullanılır. Transparant mineler ise değerli metaller için tercih edilir. 

Kurşunlu ve Kurşunsuz Mineler 
Kurşunsuz mine kullanımının kurşunlu mineden daha güvenli olduğu bilinmektedir. Ancak kurşunlu minelerin renk skalası kurşunsuz olanlara nazaran daha geniştir. Çünkü birçok firma kurşunlu mine üretmektedir ve her birinin kendine özel tonlamaları bulunmaktadır. Ayrıca kurşunlu mine daha parlak ve canlıdır.

Mineye Renk Veren Oksitler 
Mine ilk olarak renksiz bir bileşik olarak hazırlanır daha sonra bileşime katılan oksitlerle renkliliği ve saydamlığı değişir. Aşağıda bazı renkleri elde etmeye yarayan oksitler ve elde edilen renkler verilmiştir. Kalay Oksit beyaz mine için, aynı zamanda da Opak mine elde etmek için kullanılır. Kalay Oksit kullanılmazsa mine transparan olur.

Sarı ve Kavuniçi için: Uranyum veya Antimony kullanılır. 

Kırmızı için: AltınOksit (Kadmiyum içerir), 
Eflatun için: Manganez, 
Mavi için: KobaltOksit, 
Yeşil için: BakırOksit, 
Gri için: Platinium, 
Siyah için: Iridyum kullanılır. 
Turkuaz ve çimen yeşili: Bakır oksitten elde edilir. 
Koyu transparan kobalt mavi : Okside kobalt siyahi ve çakmaktaşı tozu ile oluşur. Bu, Mine deyince akla ilk gelen renktir. Mavi mineler bakır üzerinde çok iyi sonuç vermesine rağmen has gümüşte parlaklığını ve etkisini kaybeder.


 Mine sanatını anlatırken bu sanatın her aşamasını elimizden geldiğince özetleyerek anlatabilmek ve sizi de okurken sıkmamak için 2 bölümde anlatacağız. 2. bölümde minenin uygulama tekniklerine ve uygulama sırasında kullanılan araç gereçleri kısaca tanıtacağız. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder