Ne Aramıştınız?

27 Temmuz 2013 Cumartesi

İnci


İnci tarihte bayanların asla vazgeçemediği bir diğer takı malzemesidir. Bu yazımızda incinin oluşumu , çeşitleri, bakımı ve tarihe geçen inciler üzerine bilgiler vereceğiz.


İnci Nasıl oluşur 



 Sedef rengine sahip olan incinin yaklaşık olarak %90′ından fazlası Kalsiyum Karbonat’tan oluşmaktadır. Sıcak ve ılıman iklimlerde yaşayan kabuklu deniz yumuşakçalarının içince doğal bir süreçle oluşan inciler olduğu gibi, insanlar tarafından yapay olarak üretilen inciler de bulunmaktadır. Kabuklu deniz yumuşakçalarının dış yüzeyinde bulunan sert kabuktan içeri giren mikroorganizmalar, kum tanecikleri veya sedef zerrecikleri inci oluşmasına neden olur. Deniz canlısının yaşamı üzerinde herhangi bir etkisi olmayan bu durum, canlının yaşamını sürdürürken bir yandan da bu taneciğin etrafının sedef benzeri yoğun bir madde ile kaplanmasına neden olur. Kabuklu deniz canlıları dış ortamdan içeri giren bu tür parçacıkları dışarı atmak için önce yabancı maddeyi bir tabaka ile kaplamak zorundadır ki, bu durum da incinin oluşmasını sağlamaktadır.  

İncinin Çeşitleri 


 Doğal, kültür ve taklit olmak üzere 3 çeşit inci vardır.Doğal incinin oluşumunu zaten yukarıda anlattık.

 Kültür incisi de yukarıda belirtilen işlemler sonucu oluşur. Tek fark, uyarıcının cerrahi olarak yerleştirilmiş bir boncuk veya Sedef denilen bir kabuk parçası olmasıdır. Bu kabuklar genellikle kendi açılarından kaliteli inciler için uyarıcı katalizörleri olarak önemli miktarlarda para eden sürtülerek parlatılmış istiridye kabuklarıdır.
İnciler tatlı veya tuzlu sularda oluşabilir. Tipik olarak tuzlu su incileri daha yüksek kaliteli olma eğilimine sahiptir; buna rağmen kalite bakımından yüksek kaliteli kabul edilen tatlı su incisi türleri de vardır. Tatlı su incileri, en sık rastlananı kabarmış pirinç görünümlü olduğu halde, şekil olarak çok düzensiz olma eğilimine sahiptir. Bununla birlikte, değeri belirleyen, incinin kaynağından ziyade tek tek incilerin özellikleridir.

İncilerin kültür edilmesi sanatı, Kokichi Mikimato adlı bir adam tarafından 1893 yılında Japonya’da icat edilmiştir. Küçük bir sedef  boncuğun bir istiridyeye yerleştirilmesi sureti ile o istiridyenin uyarıcıyı sedef  ile kaplamaya başladığını keşfetmiştir. Bugüne kadar Japonlar, istiridyelerin tohumlanması konusunda en önde gelen uzmanlar olarak kabul edilmiş olup Mikimoto ailesi en büyük inci üretici imparatorluklarından biri olmaya devam etmektedir.



Bu şekilde suni olarak kültür incisi yetiştirilmesi, kabuklu deniz canlısının türüne ve ortam şartlarına göre 2 ile 8 yıl arasında sürebilmektedir. Tahmin edilebileceği gibi yapay şekilde üretilen incilerin değeri, doğal yollarla oluşan incilerden çok daha düşüktür. Ancak yinede dünya genelindeki talebi karşılayacak kadar çok inci bulunmadığından, yapay inci üretimi de geniş bir endüstri haline gelmiştir.






 Ve son olarak taklit inciler tamamen ayrı bir üretim biçimine sahiptir. Çoğu durumda bir cam boncuk, balık pullarından yapılan bir solüsyonun içerisine daldırılır. Bu kaplama ince olup sonunda aşınabilir. Sahte inciler dişlerinizin üzerinde kayar, halbuki gerçek incilerin üzerindeki sedef tabakası pürüzlü bir his verir. Mayorka Adası, taklit inci sanayii ile tanınır.









Filipinli inci avcıları inci avında ...










Ve Sırada İncinin Bakımı Var 

İnci aslında bakımı en zahmetli takıdır. Biz şahsen çok el sürülmemesi ve her kullanımdan sonra kutusuna kaldırılarak saklanması tavsiye ediyoruz. Parfüm, oje, saç spreyi ve alkol muhteva eden kozmetik ürünlerin içerdiği kimyasallar incili takılarınızın renk ve parlaklığını bozabileceğinden dolayı direkt olarak temastan kaçının ve temas halinde hafif bir sabun ve yumuşak bir bezle ılık suda yıkayın. İncilerinizin parlaklıları içerisindeki nem miktarıyla doğrudan orantılıdır. Bu sebeple incilerinizin uzun süre kapalı ve nemsiz bir ortamda tutulmamaları gerekmektedir. Düzenli bakım ve sık havalandırmayla incileriniz matlaşmayacak ve kırılganlıkları azalacaktır.
Diğer birçok değerli taşa nazaran organik bir yapıya sahip inci daha kırılgan ve çizilmeye müsaittir. Bu yüzden incilerinizi muhafaza ederken diğer mücevherlerinizle temas etmemesini sağlamalısınız. Bunun için yumuşak bir kumaş ile sarmak yeterli olacaktır.

Şimdi geldik görsel ziyafete Tarihe geçen İncilere

                
PEARL OF ALLAH  (  "ALLAH "İNCİSİ )  ( 6350 GR )

 İnciler arasında gerek tarihi gerek güzelliği ile bizim en büyük favorimiz olan bu inci doğal incilerin en büyüğüdür.Hikayesi 2500 yıl öncesine kadar dayanır. 6350 gramlık inci ilk olarak Taoizm’in kurucusu Lao Tzu tarafından barış ve uyumun sembolu olarak adlandırılmış ama daha sonra kaybolmuş ve nihayet 1934 yılında Filipinler’de Etem adında bir inci dalıcısı bulmuş ve ‘Allah İncisi‘ ismini vermiştir. 40 milyon USD değer biçilen inciyi Usame Bin Ladin’de almaya çalışmış ama VictorBarbish adlı bir koleksiyoner incinin sahibi olmuştur.







En meşhuru şüphesiz  La Peregrina (131 GR)



Orijini Güney Amerika’ya dayanan La Peregrina 16. yüzyılda İspanyol denizciler tarafından Kral II.Phillip’e verilmiş o da İngiliz kraliçesi Mary’a düğün hediyesi olarak sunmuştur.Yüzyıllarca İspanyol kraliyet ailesince saklanmış daha sonra da Fransız saraylarını süslemiştir.1969 yılında İngiliz aktör Richard Burton tarafından 37 bin USD karşılığında satın alınıp eşi Elizabeth Taylor’a sevgililer günü hediyesi olarak verilmiştir.Pırlanta ve yakutlarla süslü bu mücevher Elizabeth Taylor’ ın vefatına kadar  son sahibinin boynunu süslemekteydi.Taylor öldükten sonra sahipsiz kalan La Peregrina‘nın 2011 yılının aralık ayında New York’ta yapılacak bir müzayedeyle 2-3 milyon dolar arasında bir fiyata yeni sahibine kavuşması beklenirken.Müzayede de La Peregrina‘nın değerinin 3 milyon dolar tahmin edildiğini, ancak teklifin çok üstünde kalarak tahminleri aştığı ve 2011 yılının Aralık ayında 11.842.500 $ (£ 7.6million) gibi bir dünya rekoru fiyata Elizabeth Taylor’ın koleksiyonunun bir parçası olarak satıldığı açıklandı.


HOPE PEARL ( UMUT İNCİSİ )  ( 1170 GR )

Gerçekten izlemeye doyulamayacak bir inci daha.Tuzlu su yumuşakcaları tatlı su akrabalarına nazaran daha büyük oldukları için genelde incileri de o nispette büyük olur. Ancak çok nadir de olsa tatlı su incilerinin de devasa boyutlara ulaşabilmesi mümkündür.Bunun en canlı örneği ise umut incisidir. 1170 gramlık bu inci genel olarak saf bir beyaz ışık verse de, yeşilimsi bir bronz renge de sahiptir.19.yüzyılın ünlü bankerlerinden Henry Hope tarafından satın alınan inci günümüzde Londra Doğal Tarih Müzesi’nde sergilenmektedir.

Ve son güzelimiz ARCO VALLEY PEARL  (1495 GR )


Arco Vadisi İnci'si Marko Polo’nun rivayetine göre;  Çin imparatoru tarafından ünlü Moğol hükümdarı Kubilay Kağan’a hediye edilmiştir.Barok şekilli inci en son olarak Abu Dabi’deki bir açık artırmada 8 milyon USD karşılığında ismini açıklamayan bir Fransız kolleksiyonere satılmıştır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder