Ne Aramıştınız?

27 Temmuz 2013 Cumartesi

Yakut Taşı (Ruby)



Mücevher ve Takı üretiminde en çok tercih edilen taşlardan biri şüphesiz yakuttur. Yakut bünyesinde krom ve demir bulunduran bir taştır. Bu iki element sayesinde doğada kırmızının farklı farklı tonlarında bulunabilmektedir.

Kırmızı her zaman aşkın ve ihtirasın rengi olmuştur .Sanırım bu yüzden de bayanların vazgeçemediği bir taş olmuştur.Yakut; muhteşem rengi, göze çarpan parlaklığı ve kusursuz sertliği ile değerli taş olmanın tüm özelliklerini bünyesinde bulundurur.

Yakut taşının doğada pek çok renk tonunda bulmak mümkündür. Yeryüzünün en büyük yakut yatakları Myanmar’daki (Burma) Mong Hsu kasabasında bulunmaktadır. Hem renk hem de karat ağırlığı olarak en değerli taşlar bir Asya ülkesi olan Myanmar’dan dünyaya ihraç edilir. Ayrıca Vietnam’ın Çin sınırından pembeye yakın renkli yakut, Tayland’dan koyu kahveye çalan yakut, Siyam’dan derin ve koyu bir kırmızı içeren yakut, Sri Lanka’dan ise ateş kırmızısına sahip yakut cevherleri çıkarılmaktadır. 1960′larda Afrika’daki maden araştırmalarında Kenya ve Tanzanya topraklarında da yakut bulunmuş ancak Asya’dan çıkarılan yakuta göre içerisinde daha çok yabancı kalıntı olduğu ve kalitesinin daha düşük olduğu saptanmıştır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder