Ne Aramıştınız?

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Turmalin (Tourmaline)


Mistisizmde turmalin denge ve uyumun simgesi olarak kullanılır. İnanışa göre manevi huzur ve kişinin kendisiyle olan barışını sağlar ve sinir sistemini düzenler.Sri Lanka yerlilerinin ‘Tura mali’ (rengarenk taş) olarak adlandırdığı bu değerli taş doğada tek bir renk veya birkaç rengin oluşturduğu karışım halinde bulunabilir.Turmalin doğada her renkte bulunan taşlardan birisidir. Eski bir Mısır inanışına göre; dünyanın derinliklerinden yeryüzüne çıkarken bir gökkuşağından geçmiştir turmalin ve bu sebeple gökkuşağının tüm renkleri bu taşa hapsolmuştur. Günümüzde "Gökkuşağı Taşı" olarak adlandırılmasının sebebi de bu inanıştır.



Turmalin‘in renk çeşitliliği içerisinde bulunan yabancı maddelerle alakalıdır. Aliminyum boron silikat kristallerinden oluşan turmalinin yapısındaki küçük bir farklılık bile tamamen farklı renklere bürünmesine yol açar. Asıl ilginç olan ise turmalinin farklı ışık dalga boylarında çeşitli renklere bürünmesidir. Bu renk oyunlarına dikroizm (iki renklilik) denir. Mohs sertlik sırlamasında 7.0 – 7.5 derecesi ile sert taşlar arasındadır.



Turmalin taşı Afganistan,Brezilya,Amerika,İtalya,Rusya ,Tanzanya,Madagaskar ülkemizde ise Aydın ve Yozgat'ta çıkarılmaktadır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder