Ne Aramıştınız?

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Peridot


Bir diğer adı da "akşam zümrütü " olan peridot  doğada tek renk bulunan nadir taşlardan biridir. Zengin yeşil rengini içerisinde bulunan demir ve magnezyuma borçludur.Peridotun geçmişi M.Ö. 2000 yıllarında Kızıl Deniz’deki volkanik bir adada başlar. Mısırlılar bu adadaki yeşil taşları farkeder ve yüzyıllarca bu kaynaktan peridot elde ederler. 1900lerin hemen başında keşfedilen bu volkanik ada Mısır kültürünün bu taşa verdiği önemi gün ışığına çıkarmıştır. Daha sonrasında Romalılar bu taşla ilgilenmiş ve yapay ışıkta bile aynı derin yeşil tonu verdiğini farketmiş böylece taşa " akşam zümrütü " adını vermişlerdir. Bunu takiben Avrupa medeniyetleri önemli mimari eserleini bu taşla süslemiştir (Köln Katedrali, York Katedrali). Peridot Avrupa’nın altın çağında barok mimarisinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmesine rağmen 19. yüzyılda geri plana atılmıştır.





1990′ların ortasında ise Peridot tekrar tarihteki yerini almayı başarmış ve mücevher organizasyonlarına sansasyonel bir giriş yapmıştır. Bunun sebebi ise Pakistanda deniz seviyesinin 4000 metre üstünde bulunan zengin peridot kaynaklarıdır. Şimdiye dek görülmemiş kalite ve büyüklükte elde edilen cevher peridotu tekrar gün ışığına çıkarmıştır. Kaşmir Peridot’u ismi verilen bu taş rengi ve parlaklığı ile ön planda olmaya devam etmektedir.











Peridot taşı parlak sarı-yeşil renktedir. Özellikle koyu yeşil ve altınımsı yeşil olanları daha değerlidir. Zümrüt ailesindendir ve bu yüzden yeşil bir taştır. Burma, Avustralya, Norveç, Çin, Brezilya, Kenya, Meksika, Güney Afrika, Pakistan, Sri Lanka, Tanzanya ve ABD’de bulunmaktadır. 













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder