Ne Aramıştınız?

6 Kasım 2013 Çarşamba

Mine Sanatı 2


Mine sanatında kullanılan yöntemleri sıcak mine ,soğuk mine ve lazer mine olmak üzere 3 kategoriye ayırabiliriz...

Sıcak Mine 
Sıcak mine, ısıtma işlemi sonrası mine tozunun erimesiyle metal yüzeyine cam gibi sıkıca yapışan kuyumculuk sektöründe yüzey süsleme işlerinde kullanılan bir işlemdir. Mineler parça halinde ya da toz halinde malzemelerdir.Mine havanın içine konur, su eklenir ve iyi bir kıvama gelene kadar dövülür. Üzerine su dökülerek temizlenir ve üzerine damıtılmış su eklenir. Bu işleme su tamamen temizlenene kadar devam edilir. Mineler son olarak damıtılmış su ile yıkanır. Böylece mineler kullanılmaya hazır edilmiş olur.
 


Mine iyice temizlenip kullanıma hazır hale geldiğinde fırça yardımı ile ürüne tatbik edilir. 














Mine işlemi yapılmış ürün kuruması için seramik erimez tablaları veya astarları olan elektrik veya gaz ısıtmalı tuğla fırınlarda pişmeye bırakılır. İşin bu bölümünde sanatkar zamanla kazanmış olduğu tecrübe ve becerisini sergiler. Örnek olarak ürün ilk fırınlamadan sonra eğelenerek kusursuzlaştırılabilir ve tekrar bir kat daha mine sürülüp tekrar fırınlanabilir. Bunun gibi her ustanın kendine has zamanla deneme yanılma yöntemiyle bulduğu " meslek sırları " mevcuttur. Fırınlamadan sonra ürün bir süre soğumaya bırakılır ardından fırçalanmak suretiyle güzelce yıkanır . Bu aşamadan sonra ürün cila yapılır ve satışa hazır hale gelir.


Soğuk Mine
 Soğuk mine sıcak mineye göre çok daha zahmetsiz ve pratik bir mine yöntemidir. Soğuk mine hazır olarak satılır. Belli bir oranda katalizör yani dondurucu ve boyanın karışımı sayesinde kullanıma hazır hale gelir. Hazırlanan mine ürüne fırça ya da enjektör kullanılarak tatbik edilir. Boyanın taşma durumu var ise temizlenip fırına verilir. Soğuk mine fırınları , sıcak mine yapılan fırınlardan farklıdır. Çok daha düşük derecelerde ısı kullanırlar. 


Lazer Mine
Lazer minenin boyaları da soğuk minede olduğu gibi hazır satılmaktadır. Aynı soğuk minede olduğu şekilde boyanın cam yüzey üzerinde katalizör ile karıştırılmasıyla işlem başlar. Hazırlanan karışım mine için önceden hazırlanmış yüzeye, fırça ya da spatula yardımı ile tatbik edilerek, varsa taşmalar silinerek ön kurutmaya alınır.





Ön kurutma işleminin yapıldığı makine...








Kurutma işlemi tamamlanan parça, ültraviyole ışınlarla çalışan fırına mine yüzeyi ışınları doğrulayacak şekilde bir pens ya da özel aparatla fırın içerisine yerleştirilir. Fırının kapağı kapatılarak kapak üzerindeki camdan işlem takip edilerek, minenin katılaşması beklenir.İşlem sonrası fırından alınan parça herhangi bir yüzey temizleme işlemine gerek kalmadan kullanılmaya hazırdır.




Tabii ki bu sanatın uygulanmasında daha birçok ayrıntı vardır fakat özü budur.  Artık takılarınızı süsleyen minelerin nasıl zahmetlerle işlendiğini ve uygulandığını biliyorsunuz ...  








7 yorum:

  1. Güzel, benim ilgimi çeken soğuk mine ve normal yemek pişirdiğimiz fırında olurmu?

    YanıtlaSil
  2. Güzel, benim ilgimi çeken soğuk mine ve normal yemek pişirdiğimiz fırında olurmu?

    YanıtlaSil
  3. Güzel, benim ilgimi çeken soğuk mine ve normal yemek pişirdiğimiz fırında olurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef normal yemek pişirilen fırında soğuk mineyi yapamazsınız Namık bey. Soğuk mine fırınında içerideki nemi atmak için fanlar bulunur. Soğuk mine uyguladığınız ürünü fırınlamadan da oda sıcaklığında bekleterek kurutabilirsiniz fakat 1 gün kadar sürer . Fırın bu kuruma süresini kısaltır.

      Sil
  4. Anahtarlık Toka Kemer Çanta aksesuarları ve pek çok bijuteri ve değerli takılar için mine dökümü ve boyama yapıyoruz.Az yada çok miktarlı işlerinizde hem kalite hem hızlı teslimat istiyorsanız lütfen bizi arayınız.İstanbulun Avrupa ve Asya yakasındaki atölyemizle hizmetinizdeyiz...0541 420 30 44

    YanıtlaSil
  5. Merhaba
    Lazer Mine Boyalarini yurtdisindan hangi ülkeden geliyor? arasira yurtdisina cikiyorum Firma yada Marka ismi verebilirmisiniz ? Ve tabiki en kaliteli olani tercih ediyorum.

    YanıtlaSil