Ne Aramıştınız?

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Lapis Lazuli


Lapis bize göre  gerçektende kendine has bir yapısı olan ,ürettiğimiz takılarda çok büyük bir zevkle kullandığımız taştır.Opak kayalar sınıfından olan lapis lazulinin bileşenleri diopsit ve lazurittir. Milyonlarca sene evvel kireç taşının başkalışım geçirip mermeri oluşturmasıyla meydana gelmiştir. Mavi rengini lazuritin içerisindeki sülfürden, altın rengi lekelerini ise demirden alır. Serlik derecesi Mohs cetvelinde 6.0′a denk düşer. Yarı sert değerli taşlar arasındadır.


Latince taş (lapis) ve arapça mavi (lazuli) kelimelerinden oluşan lapis lazulinin eşşiz mavisini insanoğlu ancak 1834 yılında sentetik olarak üretebilmiştir. ‘Ultramarin’ olarak adlandırılan bu rengin üretiminde lapis lazuli cevheri kullanılması bu boyama türünü oldukça özel ve pahalı kılar. Günümüzde çeşitli tarihi tablo ve ikonaların restorasyonlarında bu yönteme başvurulmaktadır.

6000 yıldır en kaliteli lapis lazuli cevheri Afganistan’ın kuzey doğusundaki dağlık bölge Hindikuş’tan çıkarılır. Yaz aylarını takiben karların nispeten erimesi bu mavi kayaları ortaya çıkarır. Ayrıca Rusya, ABD, Kanada, Myanmar (Burma) ve Pakistan’da da cevher yatakları keşfedilmiştir.


Elmas ve Lapis Lazuli yüzüğümüz.Binlerce yıldır mücevher olarak kullanılan bu taşın modası hiç geçmemiş ve bu maviye sahip olduğu sürece de hep kadınların hayallerini süsleyecektir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder