Dünyanın neresinde olursa olsun eski kültürlerin birçoğu bu taşın iyi şans getirdiğine inanmıştır. M.Ö. 3000 yılından kalma bir mısır lahitinin turkuazdan yapılmış olması, Pers hükümdarlarının turkuazdan oluşan mücevherler takmaları bunun kanıtıdır. Ayrıca renk değiştiren turkuazın bir " tehlike "ye delalet olduğuna inanılmıştır. Gerçekten ışığa göre turkuaz renk değiştirir.
İslam inanışında da turkuazın koruyucu ve refah sağladığına inanılır. Ünlü İranlı bilim adamı El-Kazvini "turkuaz taşıyan bir el asla fakirlik görmez" derken bunu kastetmektedir.Turkuaz bakır aliminyum fosfat bileşiminden oluşur. Sertliği Mohs cetvelinde 6.0′lık dereceye denk düşer. Mavi rengini içerisindeki bakırdan alırken, yeşil tonlarını demir ve krom karışımı verir. Kahverengi veya siyah damar yapısını ise cevherin bulunduğu yere göre değişen yabancı maddeler oluşturur.
Halen başta İran olmak üzere, ABD, Meksika, İsrail, Afganistan ve Çin en önemli turkuaz üreticileridir. En kaliteli turkuazlar ise İran’ın kuzeyindeki yataklardan çıkarılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder